תמ"א 38 הינו פרוייקט שהמדינה עצמה יזמה בראש ובראשונה על מנת לחזק בניינים מסויימים אשר מוגדרים כמסוכנים אשר יעמדו איתנים ויספקו מספיק זמן בריחה בעת רעידת אדמה.
מומחים מעריכים כי כבר לפני יותר מעשור מדינת ישראל הייתה צריכה לחוות רעידת אדמה עוצמתית בעקבות השבר הסורי אפריקאי אשר חוצה את מדינת ישראל לרוחבה. רעידת אדמה שכזו, כפי שמעריכים המומחים, עשויה להביא להתמוטטות אלפי בניינים אשר מוגדרים כמסוכנים ועל ידי כך תביא להרג רב מאוד של הרבה בני אדם. לכן, מדינת ישראל בשיתוף עם פיקוד העורך הגתה את תכונית תמ"א 38 אשר מטרתה לחזק את כל הבניינים אשר נבנו לפני שנת 1970 בצורה כזו שתבטיח את שלום התושבים והדיירים של הבניין ומסביב לו.
כאשר מדינת ישראל ניגשה אל פרוייקט בסדר גודל שכזה היא רק שכחה משהו אחד קטנטן – מאיפה מביאים את המימון לחיזוק אלפים רבים של בניינים בכל רחבי הארץ. לכן המדינה ופיקוד העורף כינסו צוות מיוחד אשר הוציא לאור את תוכנית תמא 38 אשר מגדירה את החלק המימוני של התוכנית, חלק שממש יגיע מן האזרחים עצמם או יותר נכון מן היזמים בתחום הבנייה.
אז איך התוכנית עובדת – כל בניין אשר מוגדר לפי הספרים כבניין שנבנה לפני שנת 1970 ובעל יותר מ 2.5 קומות רשאי להגיש בקשה לתוכנית תמ"א 38. הדייר יחבור אל היזם מתחום הבנייה אשר מתעסק בתוכנית תמא 38 ויחד יגישו בקשה לרשויות. כנגד הבנייה והחיזוק של הבניין היזם יקבל זכויות בנייה על גבי גג הבניין עד כ 3 קומות נוספות ויוכל למכור דירות אלו למטרות רווח. והנה אחד המקרים הבודדים בחיים בו כל הצדדים מרוויחים – המדינה תרוויח בניין מחוזק ועמיד מפני רעידות אדמה, הדיירים ירוויחו בניין מחוזק ועמיד לרעידות אדמה בתוספת ממ"ד (בפועל משמש כחדר נוסף) ומרפסת נוספות, העירייה מרוויחה שיפוץ חזיתי של בנייניה ופני העיר והיזם מרוויח את הזכות לבנות על גבי גג הבניין ולמכור דירות אלו.
שלבי התוכנית:
שלב ראשון – ראשית ייגשו הדיירים אל מספר היזמים אשר עוסקים בתחום תמא 38 ויבקשו מהם הצעות לחיזוק הבניין. זכרו – רק בניינים אשר נבנו לפני שנת 1970 ובעלי יותר מ 2 קומות רשאים להגיש הצעה לתוכנית תמ"א 38. כמובן שגם היזמים יוודאו דברים אלו. לאחר קבלת מספר הצעות ממספר יזמים וניהול משא ומתן יבחרו הדיירים את היזם המתאים להם. הדיירים אמורים וצריכים לקבל מן היזם שורה גדולה ורחבה של הטבות, אשר בדרך כלל כוללות – חדר ממ"ד לכל דירה, מרפסת במידת האפשר לכל דירה, חיזוק הבניין מפני רעידות אדמה, חידוש כל תשתיות הבניין (חשמל, אינסטלציה, מים, ביוב), שיפוץ חדר מדרגות, הוספת מעלית (או שיפוצה), שיפוץ חיצוני של הבניין, פתוח סביבתי, גינון ועוד.
שלב שני – לאחר בחירת היזם יחל הליך החתמת הדיירים על תוכנית תמא 38. חוקי התוכנית מספרים כי דרוש רוב של למעלה מ 66% חתימות של בעלי הדירות בבניין על מנת להוציא את התוכנית לפועל. לאחר החתמת הדיירים (וככל שהאחוז גבוה ומתקרב ל 100% כך יתקדם התהליך במהירות יתרה) יגיש היזם את הבקשה להיתר הבנייה לרשויות לניצול תוכנית תמ"א 38 לחיזוק הבניין ובנייה נוספת על גג הבניין.
שלב שלישי – לאחר כ 12-18 חודשים יקבל היזם מן הרשויות את היתר הבנייה ויחל לבנות. כמובן שלפני שלב זה מגיע כל התכנון אשר נעשה יחד עם הדיירים ובצמוד אליהם. הבנייה בדרך כלל אורכת בין 18-24 חודשים אשר במהלכם יעשה היזם ככל שניתן על מנת שהדיירים לא ירגישו שהם חיים בסוג של אתר בנייה. תוכנית תמא 38 בהגדרתה הינה אתר בנייה בתוך המגרש האחורי של הדיירים ולכן הדיירים צריכים סבלנות ואורח רוח בשלב זה של תוכנית תמא 38.
שלב רביעי ואחרון – בעת סיום חיזוק הבניין יחל היזם לבנות את דירותיו על הגג (חוקי התוכנית מאפשרים ליזם להתחיל לבנות רק לאחר רוב מלאכת החיזוק), שלב אשר יעשה במהרה. לאחר פרוייקט של שנתיים וחצי הדיירים מקבלים בניין חדש, בתוספת חדר נוסף (ממ"ד) וביטחון ושקט לאורך זמן.